Få det bedste ud af din køkkenhave med Økohaven’s såkalender og vores praktiske tips nedenfor
Med Økohaven’s såkalender (download nedenfor) får du et overskueligt værktøj til at planlægge din grøntsagsdyrkning. Kalenderen giver dig et klart overblik over, hvornår du skal forkultivere, så, udplante og høste dine grøntsager på friland. Den tager udgangspunkt i de grøntsagsfrø og blomsterfrø som sælges hos os i Økohaven. Dette gør den ideel for dem, der ønsker at dyrke et bredt udvalg af økologiske frø. Kalenderen kan dog bruges af alle, uanset om du køber dine grøntsagsfrø hos Økohaven eller et andet sted. Her på siden får du desuden nogle praktiske tips og links til hvordan du får success i din køkkenhave.
Forkultivering og tidlig dyrkning af dine grøntsager:
Økohaven’s såkalender giver dig mulighed for at organisere dine haveaktiviteter og sikrer, at du følger de bedste tidspunkter for både forkultivering og udplantning. Vil du gerne igang tidligt med dine grøntsager, kan du forkultiverer indenfor. Til dette kan du bruge et Pluggbox minidrivhus, som giver stærke rødder inden udplantning. Man kan også forkultivere sine frø i små plastikpotter, som sættes i en zinkbakke. Zinkbakken er smart, da du der kan hælde vand i (den er vandtæt), som hver potteplante suger vand fra efter behov. Andre vælger at starte deres dyrkning i drivhuse, eksempelvis tunneldrivhuse overdækket med drivhusfolie. Alternativt kan man også komme igang tidligere ved at overdække de små planter med fiberdug. Det beskytter både mod kulde og skadedyr. Fiberdug er også klassisk brugt til tidlig dyrkning af kartofler.
Såning og udplantning på friland:
Et jordtermometer er en god hjælp til at se hvornår jorden er varm nok til udplantning eller såning på friland – nogle frø, eksempelvis hokkaido frø kræver høj varme. Når du begynder at så og plante udenfor kan det være en hjælp at afmærke hver planterække ved hjælp af murersnor. Det giver lige sålinjer, men kan også hjælpe dig med at se hvor rækker med nysåede frø er indtil frøene er kommet op. Gode planteskilte med navne på hver grøntsagstype og sort er også en stor hjælp – så man ikke glemmer hvad der var sået hvor! Ofte er plastikskilte praktiske, men de holder ikke længe – derfor har vi fået lavet vores egne holdbare planteskilte. De er lidt dyrere, men de holder. Derudover er det vigtigt at holde øje med hvor meget vand de planter får – til dette er en almindelig regnmåler uundværlig.
Beskyt mod skadedyr og insekter:
En klassiker i køkkenhaven er kål: hvidkål, rødkål, grønkål, palmekål, rosenkål, broccoli, glaskål, kinakål mm. er alle fantastiske grøntsager at dyrke selv. Dog er kålsommerfuglens larver ofte en udfordring. Sommerfuglen lægger sine æg på kålplanterne, og nyudklækkede larver spiser lystigt at kålene. Overdækning med insektnet (også kendt som bionet eller kålnet) kan beskytte mod dette. Insektnet kan både fås som metervarer og i faste størrelser (“pre-cuts”). Nettet bør holdes over kålene det meste af vækstsæsonen for at undgå angreb. Insektnettet er også effektivt til at holde gulerodsfluen fra at angribe dine gulerødder. I seneste år har vi også oplevet en stor fremgang af dræbersnegle. Dræbersnegle gør især dyrkning af salater som iceberg og pluksalat svært. Til at beskytte mod snegle kan man bruge sneglekanter / sneglehegn på sig højbed. Alternativt kan man købe metalbede med sneglekanter på dem.
Opbinding af dine planter:
Ud over insekter og skadedyr, er det også vigtigt at holde for øje at dine grøntsagsplanter har den rette støtte mens de vokser. Bampuspinde, pilegrene og opbindingsnet er forskellige løsninger til at støtte dine planter. Opbinding beskytter mod sidevind og blæst, og kan gøre din høst nemmere. Især ærter, buskbønner, pralbønner, tomat og agurk har brug for støtte mens de vokser. Jutesnor som bindes fast i loftet eller en gren kan være en god støtte til tomat– og agurkeplanter (således de kan slynge sig rundt om snoren) – og er også et miljøvenligt valg.
Høst og opbevaring af dine grøntsager:
Når tiden nærmer sig til høst, er opbevaring af dine grøntsager essentielt. Mange kaster sig over at sylte og fermentere sine grøntsager, eksempelvis rødbeder, gulerødder og forskellige kålsorter herunder hvidkål. Kimchi som laves af kinakål, er også en populær spise. Fordelen ved syltning, fermentering og lignende er at grøntsagerne via forskellige processor kan holde sig meget længere. Det er vigtigt at grøntsagerne holdes i et lufttæt glas eller beholder: til dette er de klassiske patentglas fantastiske. Disse kan bruges igen og igen. Mange typer af grøntsager kan også opbevares længe hvis de placeres et køligt og tørt sted. Til dette er nogle gode trækasser / æblekasser / frugtkasser brugbare, da de kan stables og sikre et godt luftskifte mellem lagene af grøntsager.
Tak fordi du læste med – rigtig god fornøjelse i din økohave!